Meidän jokaisen kehossamme on lymfajärjestelmä eli imunestejärjestelmä. Sen tehtävänä on auttaa säilyttämään oikea nestetasapaino kudoksissa ja veressä, puolustaa kehoa tauteja vastaan sekä poistaa bakteereita ja solujen kuona-aineita.Imunestejärjestelmää voisi kutsua viemäriverkostoksi, joka kuljettaa takaisin verenkiertoon ylimääräisen kudosnesteen sekä proteiineja ja rasvoja. Joskus tämä järjestelmä voi häiriintyä, kuten sairauden, vamman tai muun toimintahäiriön seurauksena. Tällöin kehon alueelle kertyy turvotusta, jota lymfajärjestelmä ei pysty poistamaan. Turvotusta voi aiheuttaa myös mm. ylipaino, vähäinen liikunta, vähäinen vedenjuonti, suolainen ruoka, tietyt lääkkeet, stressi sekä raskaus.

Lymfahieronta on kevyt hierontamuoto, jonka tarkoituksena on imunestekierron edistäminen ja turvotuksen vähentäminen kehossa. Se on manuaalisesti suoritettavaa hellävaraista hierontaa, jossa otteina käytetään sivelyä sekä pumppaavia tekniikoita. Lymfahieronta auttaa lievittämään kipuja, jännitystä ja stressiä kehossa. Tämä onkin loistava hierontamuoto sinulle, jos koet hermostosi olevan ylikierroksilla tai et välitä klassisesta hieronnasta. Lymfahieronta on erittäin rentouttavaa ja hierottavaksi voitkin siis tulla ihan vain rentoutuaksesi. Yhdellä hoitokerralla käsitellään joko ylä- tai alavartalo tilanteen mukaan. Lymfahieronnan esteitä ovat: flunssa, akuutit tulehdukset (kuten ruusu), sydämen vajaatoiminta, kilpirauhasen vajaatoiminta (jos ei ole hoitotasapainossa), syvä laskimotukos ja kasvaimet. Kysy lääkäriltä, jos epäilet sopiiko lymfahieronta sairautesi vuoksi sinulle.

Lymfahieronnan jälkeen keho tuntuu yleensä rennolta ja kevyeltä, ehkä vähän väsyneeltäkin. Päivä kannattaa ottaa vähän rennommin ja kuunnella omia tuntemuksia. Samana päivänä tulee välttää rankkaa liikuntaa, avantouintia sekä saunomista, koska ne voivat heikentää hoidon tehoa ja kuormittavat liikaa kehoa. Hoidon jälkeen tulee juoda runsaasti vettä, jotta kuona-aineet poistuvat kehosta ja ettei kehoon pääse muodostumaan nestehukkaa.

Turvotuksen muodostumiseen voi itse vaikuttaa mm. huolehtimalla riittävästä liikunnasta. Jos töissä tulee paljon istuttua, kannattaa työpäivän aikana välillä nousta jaloittelemaan ja tehdä esimerkiksi muutaman kerran kyykystä varpaille nousua kurkottaen samalla käsiä kattoon. Jos ei pysty jaloittelemaan niin istuessa voi koukistaa ja ojentaa nilkkoja ja pumppailla käsiä nyrkkiin. Myös suolan käyttöön kannattaa kiinnittää huomiota. Suolan suositeltu vuorokausiannos on alle 5g (=teelusikallinen), joka ylittyy herkästi. Liiallinen suolankäyttö sitoo kehoon nestettä ja näin aiheuttaa turvotusta. Lisäksi riittävästä vedenjuonnista tulee huolehtia. THL (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) suosittelee, että aikuisen tulisi saada 2-3 litraa nestettä päivässä, josta puolet juodaan ja puolet tulee ruoan mukana. Jokaisen ihmisen nesteen tarve on kuitenkin yksilöllinen ja esimerkiksi urheilu lisää juomisen tarvetta.