Hieronta toimii erinomaisena lisänä aktiiviliikkujan lihashuollossa, se rentouttaa lihaksia ja parantaa niiden verenkiertoa sekä aineenvaihduntaa. Hieronta myös lisää tehokkaasti lihasten ja jänteiden joustavuutta, nivelten liikkuvuutta sekä lievittää kipua. Hieronnan tarkoituksena on saada liikkujan lihaksistosta maksimaalinen hyöty irti ja nopeuttaa lihaksiston palautumista treeni- ja kilpailusuorituksista. Hieroja tuntee käsillään miltä lihaksisto tuntuu; minkälainen rasittavuus tehdyillä treeneillä on kehoon, tarvitaanko enemmän aikaa palautumiselle ja ovatko lihasryhmät tasapainossa keskenään. Jännittyneisiin lihaksiin, jänteisiin ja nivelsiteisiin syntyy herkästi rasitusvammoja, venähdyksiä ja revähdyksiä. Kun treenataan lähes päivittäin ja tehdään kovia harjoituksia, keho ei palaudu enää itsestään ja kehittyminen voi pysähtyä. Säännöllinen lihashuolto auttaa ehkäisemään rasitusvammojen syntyä. Jos kuitenkin vammoja ja vaurioita on jo syntynyt, hieronta edistää kudosvaurion parantumista.
Hieronnassa otetaan erityisesti huomioon aktiiviliikkujan lajivaatimukset, lajikohtaiset lihakset sekä harjoituskausi / -ohjelma ja sen rasittavuus. Näiden perusteella hieroja suunnittelee yhdessä asiakkaan kanssa juuri hänen tarpeitaan vastaavan hoidon; valmistavan, palauttavan tai muokkaavan hieronnan. Hieronta toteutetaan sen mukaan, missä vaiheessa aktiiviliikkujan harjoituskausi on sekä mitkä lihakset joutuvat kovimmalle rasitukselle. Esimerkiksi maraton juoksijalla kuormittuvat eniten pohkeet, lantion seutu ja keskivartalo, kun taas frisbeegolf kuormittaa eniten yläselkää ja käden lihaksia.
Kilpailukaudella kilpailusuoritusta edeltävänä päivänä ei voi tehdä voimakasta käsittelyä, koska se voi sotkea hermo-lihasjärjestelmää hetkellisesti ja haitata näin huippusuorituksen tekoa. Esimerkiksi palloilulajeissa kisakausi on pitkä ja pelejä on useampia viikossa, jolloin hieronnan tarkoitus on palauttaa aktiiviliikkuja kohti tulevaa kilpasuoritusta. Hieronta voi silloin olla hyvinkin kevyttä ja kestoltaan lyhyttä. Peruskuntokaudella puolestaan huoltoa voi tehdä vapaammin eli ajallisesti pidempikestoista sekä voimakkaampaa käsittelyä, kun tärkeitä tapahtumia ei ole lähipäivinä tulossa.
Aktiiviliikujalle sopiva hierontaväli voisi olla 2-5 viikon välein, riippuen kovien treenien tiheydestä sekä omatoimisesta kehonhuollosta. Urheilijat puolestaan tarvitsevat usein viikottaista huoltoa, koska treenimäärät ovat suuria.
Itse voit vaikuttaa paljon lihastesi hyvinvointiin hyvällä lihaskunnolla, matalasykkeisillä palauttavilla treeneillä, liikkuvuusharjoittelulla sekä venyttelyllä.