Puretko hampaita yhteen stressatessasi? Napsuuko leukanivel suuta avatessa tai tuntuuko siinä kipua? Onko korvissa tai purentalihaksissa särkyä? Purentaelimistön jännitykset voi oireilla monenlaisina oireina, kuten erilaisina päänsärkyinä, kipuina silmien ympärillä tai päälaella, huimauksena, palan tunteena kurkussa, korvan särkynä ja leukanivelen toimintahäiriöinä.

Purentaelimistön toimintahäiriö on yhteisnimitys puremalihasten, leukanivelten, hampaiston ja leukanivelistöön liittyvien kudosten sairaus- ja kiputiloille sekä toimintahäiriöille. Hampaiden narskuttelu öisin, purentalihasten jännittäminen päivisin ja niska-kaula-hartiaseudun kireydet aiheuttavat monille pään, leukojen ja niskan alueen kipuja. Harvoin tulee mietittyä, miten paljon purentalihaksia tuleekaan käytettyä. Aina kun puhutaan, syödään tai nielaistaan, purentalihakset tekevät töitä. Tämän lisäksi, jos vielä narskuttelee hampaita öisin tai jännittelee purentalihaksia päivisin, purentalihakset ovat jatkuvasti käytössä.

Purentalihasten jännittäminen on hyvin yleistä ja kehon ylikuormistus sekä stressi lisäävät leuan alueen kireyksiä. Purentalihasten hieronnalla voidaan helpottaa näitä kireyksiä ja auttaa kehon palautumisprosessi käyntiin. Purentalihasten hieronnassa käydään läpi lempeästi ylärintaranka, rintakehä, kaularanka, niska, kaula ja purentalihakset. Purentalihakset käsitellään sekä ihon pinnalta että kertakäyttöhanskojen kanssa suun sisältä. Tarvittaessa leukaniveltä voidaan myös mobilisoida, jos pelkällä hieronnalla ei saada riittävästi apua esimerkiksi suun avautumiseen. Yläselän, niskan, kaulan ja purentalihaksien vahvistamisella voit saada myös helpotusta kireyksiin. Pysyvämpien tuloksien saamiseksi, olisi kuitenkin hyvä puuttua myös narskuttelun ja kireyksien syyhyn. Kehon ylikuormistustilaa olisi hyvä laskea esimerkiksi hengitysharjoituksilla ja palauttavalla mielekkäällä tekemisellä. Purentakiskoista öisin on apua lievittämään kireyksiä ja suojaamaan hampaita kulumiselta.

Purentalihaksia voit hyvin käsitellä myös itse kotosalla. Tässä kahden purentalihaksiin kuuluvan lihaksen kotikäsittely vinkit. Laita nyt sormet purentalihaksien päälle poskelle ja tunnustele tuntuuko arkuutta? Entä tuntuuko kireyttä? Vie sormet siitä korvien yläpuolelle ohimolle. Liikuttele siinä sormia ylös-ja alas sekä tee sormilla pyöriviä liikkeitä. Onko siellä kireyttä ja arkuutta? Ohimolihaksen löydät etsimällä ensin kasvoistasi poskikaaren. Poskikaari on korvan ja poskipäiden välissä oleva luinen uloke. Aseta sormet tämän poskikaaren yläpuolle, lähde hitaasti liu-uttamaan sormia tai rystysiä ylöspäin ohimoa pitkin kohti päälakea. Toista liike muutamia kertoja. Posken lihaksen käsittely lähtee leuan alareunasta hitaasti liu-uttaen sormia ylöspäin kohti poskikaarta. Toista tämäkin liike muutamia kertoja.

Titta

Lue lisää purentalihasten fysioterapiasta ja hieronnasta