Teetkö tavoitteellista voimaharjoittelua, mutta säännöllisesti toistuvat kivut hankaloittavat treenaamistasi? Vai sujuuko harjoittelusi hyvin mutta haluat maksimoida suorituskykysi? Käynti fysioterapeutin vastaanotolla voi auttaa kummassakin tapauksessa.
Fysioterapeutit ovat liikkumisen analysoinnin ammattilaisia. Fysioterapeutti osaa tarkastella, mitkä lihakset ovat heikkoja, mitkä yliaktiivisia ja mitkä kireitä. Esimerkiksi kyykätessä lantion alueen lihastasapainon ongelmat voivat altistaa loukkaantumisille, mutta ne varmasti myös vievät tehoa parhaasta suorituksesta. Nivelten liikelaajuuksien analysointi taas voi auttaa tekniikkavirheiden korjaamisessa ja loukkaantumisten ehkäisemisessä, esimerkiksi nilkan heikko liikkuvuus voi muuttaa kyykyn liikemallia muuttaen tekniikkaa epäedulliseksi.
Vaikkei suoritustekniikoissa olisi mitään korjattavaa, voi samanlaisena toistuvat harjoitusliikkeet altistaa ylirasitustiloille. Voimaharjoitteluun perehtynyt fysioterapeutti osaa ohjata harjoitusliikkeisiin erilaisia variaatioita, joiden avulla saadaan liike kohdistumaan eri lihaksille ja näin pystytään myös antamaan lepoa ylikuormittuneille lihasrakenteille. Esimerkkinä penkkipunnerrusliikkeessä kipeytyneiden hartialihasten työtä voidaan vähentää siirtämällä rasitusta enemmän rintalihaksille. Kyykätessä kipeytyneet polvet saavat helpotusta kun vaihdetaan liike pakaralihasten työtä korostavaksi box-kyykyksi. Näin pystyt edelleen tekemään tuloksellista harjoittelua samalla kun kipeytyneet lihakset ja nivelet saavat kaipaamaansa lepoa.
Harjoitustyylin muuttaminen voi myös auttaa, etenkin jos olet tottunut tekemään harjoittelussasi paljon lyhyitä (toistot 1-6) sarjoja. Pitkät sarjat (toistot 15-30) ovat nivelrakenteille helpompia, sillä niveliin kohdistuva mekaaninen kuormitus on huomattavasti pienempää. Pitkien sarjojen aikana verenkierto lisääntyy ja aineenvaihdunta tehostuu, mikä taas auttaa vammoista kuntoutumiseen. Pitkillä sarjoilla saadaan myös hyvää kasvuärsykettä lihaksille aikaiseksi, ja tämänkaltainen harjoitusjakso voi toimia myös hyvänä ärsykkeenvaihteluna tuoden pitkässä juoksussa lisää kehitystä.
Säännöllinen harjoittelun keventäminen on yksi tärkeimpiä asioita ylirasitustilojen ja kipujen ennaltaehkäisemiseksi. Se myös uupuu yllättävän monen harrastajan harjoittelusta. Myöskään muun palauttavan liikunnan ja lihashuollon merkitystä ei sovi unohtaa. Mitä kovempaa treenaa, sitä suuremmaksi näiden asioiden merkitys harjoittelussa korostuu.
Kivut ja kolotukset ovat voimaharjoittelijankin riesoina aina aika ajoin. Kivun läpi treenaminen ”hammasta purren” ei koskaan ole hyvä vaihtoehto, sillä kipu on jo hälytysmerkki. Harjoittelua ei kuitenkaan aina tarvitse lopettaa täysin vaivojen ilmaannuttua. Sopivanlainen harjoittelu myös nopeuttaa vammojen parantumista. Jos jokin näistä asioista mietityttää, kannattaa piipahtaa voimaharjoitteluun perehtyneen fysioterapeutin luona.