Faskiakäsittely
Faskiaa eli lihaskalvoa voidaan käsitellä monin tavoin, käsin tai erilaisin välinein. Käsittelyiden tarkoitus on palauttaa lihaskalvojen liike ja liuku sekä nesteyttää faskiaa. Faskiakäsittely voi olla paikallisten pisteiden käsittelyä tai hyvinkin laajalta alueelta tapahtuvaa lihaskalvon liikuttamista. Kalvoa voidaan esimerkiksi liu’uttaa tai rullata lihas rentona, jännittyneenä tai venytyksen aikana. Faskiakäsittelyssä voidaan käyttää myös imukuppeja tai faskiarautaa. Kuivaneulausta (dry needling) voidaan hyödyntää faskiakäsittelyssä.
Faskia on rakenne, joka ympäröi koko kehoamme; lihaksia, luita, jänteitä, niveliä sekä sisäelimiä. Faskian päätehtävä on yhdistää kehonosat toisiinsa, suojata kehon eri rakenteita ja olla liike-energian välittäjä. Lihaskalvo antaa samalla keholle sen ryhdin ja muodon. Faskiakudos on kehon suurin aistinelin, koska kaikki faskiakudokset ovat erittäin runsaasti hermotettuja. Ne sisältävät hermopäätteitä, jotka ovat osa kivunaistimisjärjestelmää.
Lihaskalvo on suurimmalta osaltaan nestettä. Liikkumattomuus tai yksipuolinen kehon käyttö kuivattaa ja jäykistää sidekudosta. Tämä tuntuu kireyksinä ja kipuina lihaksissa. Myös pidempään jatkuneet epäedulliset liikemallit tai heikko kehon kannatus saavat aikaan lihasepätasapainoa, jolloin osa fasciarakenteista venyy ja osa kiristyy. Koska lihaskalvot ovat yhtenäisiä jatkumoja päästä varpaisiin, faskian kiristyminen voi aiheuttaa kipua hyvinkin kaukana ongelma-alueesta. Myös arvet vaikuttavat faskian toimintaan ja voivat olla kivun syynä.