Thoracic outlet syndrome (TOS) tarkoittaa rintakehän yläaukeaman pinneoireyhtymää. Se ei ole spesifi diagnoosi vaan yleisnimitys erilaisille hermokudoksen ja verisuonten puristustiloille rintakehän yläaukeaman alueella. Yläaukeamalla puolestaan tarkoitetaan solisluun ja lapaluun muodostaman hartiarenkaan ja rintakehän välistä tilaa, jossa yläraajaa hermottava hartiapunos sijaitsee. Oireina ovat tyypillisimmin puutumisen, pistelyn, kömpelyyden ja väsymisen tunne koko yläraajan alueella, usein pikkusormen puolelle painottuen. Tämä johtuu hermokudoksen hapensaannin heikkenemisestä. Erittäin harvinainen valtimon pinnetila puolestaan oireilee käsien kylmenemisenä, verenkierron heikkenemisenä ja yläraajan kalpenemisena. Käsien kohoasennot tyypillisesti lisäävät oireita, sillä silloin yläaukeaman alue ahtautuu entisestään. TOS-oireyhtymälle altteimpia ovat henkilöt, jotka tekevät staattista yläraajavoittoista työtä ja joiden lihaskunto on heikko.  

Yläaukeaman oireista kärsivän henkilön fysioterapiassa korostuu asiakkaan huolellinen tutkiminen ja ylävartalon käytön tarkastelu. TOS-oireyhtymän taustalta löytyy useimmiten toiminnallinen syy ja manuaalisilla tekniikoilla sekä sopivilla harjoitteilla vaivaan saadaan lievitys. Vain hyvin harvinaisissa tapauksissa kyse on rakenteellisista poikkeavuuksista yläaukeaman alueella. Terapeutti testaa oireita niitä provosoivilla testeillä ja selvittää ylävartalon asentovirheitä, lihaskireyksiä ja luisten rakenteiden liikettä. Kuntoutuksen kulmakivi on asiakkaan oma harjoitteluohjelma, jolla tavoitellaan koko ylävartalon liikehäiriöiden poistumista ja hyvää lihaskuntoa. 

Säännöllinen, yläraajoja sopivasti kuormittava liikunta on tärkeää niska-hartiaseudun hyvinvoinnille. Akuutin vaiheen TOS-oireista kärsivälle asiakkaalle sopivia liikuntamuotoja ovat sellaiset, jotka eivät provosoi oireita, kuten sauvakävely, soutu ja vesijuoksu. Kuntoutusohjeita on usein syytä jatkaa myös oireiden helpottamisen jälkeen ja niihin voi aina palata, mikäli vaiva uusiutuu. Säännöllinen harjoittelu ja tilanteen aktiivinen seuranta ovat TOS-tyyppisen oirekuvan hoidon kulmakivet.