Mitä on liikkuvuus?
Liikkuvuus sekoitetaan yleisesti venyttelyyn. Meillä lähes kaikilla on aiheesta kokemusta, yleensä huonoja. Liikkuvuusharjoittelun asemaa suorituskyvyn kehittämisessä muiden ominaisuuksien rinnalla ei ymmärretä tarpeeksi hyvin. Liikkuvuuteen liittyy paljon erilaisia ”väärinymmärryksiä” ja ennakkoluuloja. Jokainen meistä, iästä ja tämänhetkisestä tilanteesta riippumatta pystyvät kehittämään omaa liikkuvuuttaan. ”Rautakankikin” voi kehittää liikkuvuuttaan ja yllättyä positiivisesti!
Liikkuvuus koostuu kolmesta osatekijästä, notkeudesta, voimasta ja liikehallinnasta.
Notkeus
Notkeus mahdollistaa meille esteettömän pääsyn erilaisiin asentoihin. Henkilön notkeus riippuu erityisesti pehmytkudoksen vastusten määrästä, johon taas vaikuttaa lihasten elastisuus, nivelsiteiden joustavuus ja faskioiden toiminta. Myös hermostolliset tekijät vaikuttavat kunkin meistä notkeuteen.
Voima
Voima mahdollistaa jouhevan liikkumisen liikkeestä toiseen (tai tarvittaessa paikallaanoloa). Voima riippuu lihaksen koosta ja hermoston kyvystä käskyttää lihaksia. Maksimivoima määrittää hetkellisen hetkellisen voiman suuruuden, kun taas kestovoima mahdollistaa voimatason ylläpitämisen pitkään. Jokainen meistä tarvitsee voimaa jo siihen, että pysymme hyvässä ryhdissä.
Hallinta eli motorinen kontrolli
Motorinen kontrolli on kykyä kontrolloida liikettä mahdollisimman tarkasti eli toisin sanoen se mahdollistaa hallitun liikkeen. Kyse on yksinkertaisesti aivojen lihaksille antamista toimintaohjeista. Hallinnan kehittäminen vaatii keskittynyttä ja tarkkaa harjoittelua, mutta säännöllisen harjoittelun tuloksena motorinen kontrolli eli liikehallinta automatisoituu.
Liikkuvuuden ulottuvuudet
Liikkuvuutta on kahta tyyppiä, staattista ja dynaamista. Staattisessa oma lihastyö saa aikaan tietyn asennon, kun taas dynaamisessa oma lihastyö saa aikaan liikettä. Staattisessa liikkuvuudessa voidaan puhua notkeudesta. Dynaamisessa liikkuvuudessa liikutetaan raajoja tai koko kehoa.
Kenelle liikkuvuusharjoittelu sopii?
Liikkuvuusharjoittelu sopii kaikille! Jokainen meistä niin kilpaurheilija kuin rautakangeksi itsensä mieltävä tarvitsee kaikkia liikkuvuuden osa-alueita pysyäkseen hyvässä ja toimintakykyisessä kunnossa tai kehittäessään itsestään entistä menestyksekkäämpää urheilijaa. Haasteenasi voi olla esim. se, ettet pääse sujuvasti syväkyykkyyn, tuntuu kiristystä yläselästä eivätkä nilkat taivu, kantapäät jäävät aina ilmaan. Liikelaajuuksissa voi olla rajoitteita esim. olkapäissä? Tai tunnetko jatkuvaa kireyden tunnetta lapojen välissä ja hartioissa, kinnaavatko takareidet? Vai kaipaatko yleisen kehon liikkuvuuden ja kehonhallinnan lisääntymistä saadaksesi salitreenistä enemmän irti? Oikeastaan ainoa vaatimus on, että olet kiinnostunut liikkuvuuden kehittämisestä ja motivoitunut ja valmis käyttämään 2-3 kertaa viikossa aikaa liikkuvuustreenin tekemiseen (30-45 min/kerta). Liikkuvuusharjoitteita voidaan pienissä määrin liittää mukaan myös muihin treeneihin.
Mitä 8 viikon valmennus sisältää?
8 viikon liikkuvuusvalmennuksessa pääset kehittämään omaa liikkuvuuttasi turvallisesti liikkuvuusvalmentajan seurannassa! Jo 8 viikon aikana huomaat liikkuvuutesi (notkeus, voima, hallinta) kehityksen ja liikkuvuusharjoittelusta tulee sinulle rutiini, jota ilman et jatkossa osaa olla.
Aluksi teemme sinulle tarkat testit, jotka paljastavat mikä osa-alue kehossasi kaipaa liikkuvuusharjoittelua eniten. Keskustelemme millaisia tavoitteita haluat asettaa 8 viikon jaksolle ja kuinka paljon olet valmis käyttämään harjoitteluun aikaa. Testien ja keskustelun pohjalta sinulle laaditaan henkilökohtainen harjoitusohjelma, joka käydään yhdessä liike liikkeeltä läpi. Harjoitusohjelma voi sisältää:
- Esim: täsmätreenin takareisille, lonkankoukistajille, niskalle, nilkalle tai lonkille
- Ja lisäksi jokainen ohjelma sisältää myös erillisen pikatreenin ja pyörittelyjä, jotka sopivat hyvin taukojumpaksi tai alkulämmittelyksi esim. ennen salitreeniä tai juoksulenkkiä
Ohjelma sisältää aina tarkat ohjeet liikkeiden itsenäiseen tekemiseen. Valmennuksen puolessa välissä tapaamme, keskustelemme ja mahdollisesti harjoitteluohjelmaa päivitetään. Lopuksi tehdään testit ja käydään kokemus läpi.
Sisältää:
- 4 tapaamista valmentajan kanssa
- Lähtötilannekeskustelun ja alkutestauksen
- Henkilökohtaisen liikkuvuusohjelman ja se läpikäynnin (ohjelma Trainero sovelluksessa, jossa liikkeiden videot ja ohjeet)
- Välitsekkaus 4 viikon harjoittelun jälkeen (tarvittaessa ohjelman päivitys)
- Lopputestauksen ja -keskustelun
- Valmentajan tuen Trainero-sovelluksen kautta (sisältää viestintämahdollisuuden)
Valmentajana toimii Hanna-Kaisa (Exercisemaster liikkuvuusvalmentaja)
Hinta 299 €, kertamaksuna tai kahdessa erässä. Maksun voi suorittaa myös liikuntaedulla!
Liikkuvuusteorian lähde: Exercisemaster